Druivenpluk begint deze week in Luxemburg
De wijnoogst start tijdens de derde week van september
Goudkleurige druiven zover je kan zien. Dat is kort samengevat het landschap in de Luxemburgse Moezelstreek tijdens de maand september. De wijnstokken buigen door onder hun kostbare vruchten: druiventrossen barstensvol suiker, zo goed als plukbaar. Tijdens de oogstperiode vormt de Moezelwijnroute een nog merkwaardigere ‘leidraad’ om het gebied te verkennen.
Het Groothertogdom wordt wereldwijd geprezen om zijn grote wijnen. Alles begint op de zonnige hellingen van de Moezelvallei. De Luxemburgse wijngaard strekt zich uit over een lengte van 42 km, van Schengen tot Wasserbillig. Om maar te zeggen dat De Gaulle een punt had toen hij zich destijds over Luxemburg liet ontvallen: ‘dat kleine landje met die grote wijnen’.
Fiederwäissen en uientaart
Afspraak in Ehnen om te proeven van de sfeer onder de plukkers. Wekenlang zal hier bij de manuele pluk het klikken van de snoeischaren te horen zijn. De oogst is ook dé gelegenheid om de Fiederwäissen te proeven, de eerste wijn van het seizoen die feestelijk en enthousiast onthaald wordt. Proeven doe je bij voorkeur met een stuk Flames, de plaatselijke uientaart, of paté met Riesling. Dit eerste glas zegt ook iets over de kwaliteit van de wijn van het jaar. Vanuit het wijnmuseum van Ehnen vertrekken verschillende wandeltochten door de wijngaarden.
Naar het hart van de Luxemburgse Moezelstreek
Via volgende haltes leer je de Moezelstreek beter kennen:
Grevenmacher nodigt je uit op zijn traditionele druiven- en wijnfeesten tijdens het tweede weekend van september. Een gelegenheid bij uitstek om de Grevenmacherkelders van de Domaines Vinsmoselle te bezoeken. Van hieruit kan je, met de wagen of met de fiets, ook leuke tochtjes langs de Moezel maken.
In Machtum kan je de auxerrois en de pinot gris van het Domein Schlink proeven, met uitzicht over de Moezel en bijhorende rivierschuiten.
Ahn, een charmant dorpje langs de Luxemburgse Moezel, is dan weer het vertrekpunt voor een tocht door het natuurpark van de Palmberg. Dit park staat bekend om zijn vele orchideeën. Volg de kalkrotsen en je komt vanzelf in de wijngaarden van de Palmberg, net voor je je laat verrassen door de riesling van Ben en Max Duhr van het Domaine Mme Aly Duhr.
In Wormeldingen kan je – zeker met het oog op de feesten – een smakelijke & slimme stop doen in de vinotheek van Poll-Fabaire, voor enkele flessen crémant.
Na afspraak kan je in Remich, op het wijndomein van Laurent en Rita Kox, een Rhäifrensch en Saint-Laurent proeven. Bij de Caves St.-Martin hebben ze dan weer een crémant rosé met subtiele bubbels en uiteraard mag je ook niet de majestueuze, in kalksteen uitgehouwen galerijen links laten liggen.
De Moezelvallei: alles wat een goede wijn nodig heeft
De Luxemburgse wijngaard heeft een interessante kalksteenbodem in het noorden die richting zuiden overgaat in mergelklei. In de loop der eeuwen zijn er nobele druiven ingevoerd die hebben geleid tot de productie van elegante wijnen met een opmerkelijke finesse. En niet te vergeten, de terecht beroemde Crémant du Luxembourg. De tien voornaamste druiven zijn de auxerrois, riesling, pinot blanc, pinot gris, pinot noir, gewürztraminer, rivaner, elbling, st.-laurent en chardonnay. Stuk voor stuk uitzonderlijke druiven voor een wijngebied dat een grotere bekendheid verdient.