You are using an outdated and unsupported browser. Please upgrade to Chrome, FireFox, Opera, Safari or Internet Explorer 9. Thanks!   
Questions ? Appelez-nous au +32 2 311 52 99 Sûr et sécurisé !
Sélectionné par nos experts
Réductions jusqu'à -40%
Livraison 5,90€
Retour gratuit
Garantie bouchon
Sélectionné par nos experts
Réductions jusqu'à -40%
Livraison 5,90€
Retour gratuit
Garantie bouchon

Zal Champagne nadelen ondervinden van de globale opwarming?

Posté le jeudi 28 août 2014 09:08 par Eric Merny Actua

Dit is één van de kernvragen die wijnbouwers in deze van origine koelere regio, de dag van vandaag bezig houdt. Het is zeker niet de enige regio waar men stil staat bij dit fenomeen maar gezien historisch gezien de Champagne de uiterste grens was waar men wijn kon maken en deze al serieus opgeschoven is wordt de vraag prangend.

Dat de opwarming een belangrijke rol speelt daar kunnen o.a. de Belgische en Nederlandse wijnbouwers van meespreken. Zij behoren tot de weinigen die op dit moment absoluut voordeel halen bij deze opwarming.

champagne glas

Ook bij Krug wordt hier serieus over nagedacht en onlangs sprak Romain Le Guillou, verantwoordelijke voor de viticultuur, zich uit over deze materie. Hij nam 2013 als een voorbeeld hoe in de toekomst de opwarming wijnbouwers parten zou kunnen spelen. De oogst op zich was niet slecht in de Champagne maar ze hadden te maken met een aantal zeer wisselende weerfenomenen: late bloemzetting, zomerstormen, hagel, heel wat ziekten zoals meeldauw en valse meeldauw.

Ook het Comité Champagne dat over de regelgeving in de streek gaat maakt zich wel degelijk zorgen. Zij sturen aan op een aantal nieuwe milieumaatregelen om de ecologische voetprint drastisch naar beneden te halen bij de productie van Champagne. Reeds 13 jaar geleden is men begonnen om stilaan maar zeker strengere milieunormen in te voeren. Dit werd ook ingegeven door de zorgen die de huidige wijnbouwers zich maken over de komende generatie.

De directeur communicatie van Taittinger, Dominique Garetta van zijn kant erkend dat zij binnen zijn champagnehuis zich zeer bewust zijn van het impact die deze klimaatveranderingen met zich kunnen meebrengen. Men stelt o.a. vast dat de oogsten groter geworden zijn en de druiven meer en meer suikers dragen op het einde van het rijpingsproces en dit in stijgende lijn tijdens de laatste 20 jaar. Bovendien baren de zware regenbuien, naast de al eerder vermelde weerfenomenen, ook zorgen. Ze veroorzaken gronderosie op steile hellingen en zorgen op die manier voor de vernietiging van sommige wijngaarden. Bovendien beginnen champagneregio’s (het massief van Saint-Thierry, de Aube) chronisch tekort aan waterreserves te vertonen. Hierdoor zal men misschien verplicht worden om gecontroleerde irrigatie in te voeren en een minder hoger beplantingsdensiteit na te streven.

Wordt zeker vervolgd…

Deels gebaseerd op een communicatie van Harpers.co.uk. (09/06/2014 James Lawrence)