Een zeldzaam druivenras: César
De wijngaard van Irancy (Bourgogne) is voornamelijk beplant met pinot noir, maar hij is ook één van de laatste om een nagenoeg vergeten druivenras in Frankrijk te herbergen, namelijk César ook wel in de volksmond romain genoemd.
We vinden hier en daar ook nog een klein eilandje van dit druivenras terug in de Auxerrois. César omvat ongeveer 2 hectares van de Irancy wijngaard. Kleine aanplantingen in Argentinië en Chili zijn ook gekend.
Het is een wispelturig druivenras, erg gevoelig aan vorst en dat moeilijk rijpt. In grote jaren brengt hij nochtans materie en kleur aan. César mag tot 10 % voorkomen in de assemblage in een Irancy. Wijn gemaakt van César ruikt naar rood fruit in het bijzonder naar krieken. Qua structuur is hij vrij tanninerijk en stevig.
Gemakkelijk herkenbaar aan de getande bladeren alsook aan de dikte van de druiven in tegenstelling met deze van de Pinot Noir.
Na de oogst zal de kleur van de bladeren heel snel verkleuren tot hevig rood. Misschien geïmporteerd in Gallië door de Romeinse bezetter. Wijnbouwers van Saint-Bris-le-Vineux herkenden de druif op halfreliëf beeldhouwwerken gevonden in de bodem van Escolives, in de Yonne, tijdens opgravingen tussen 1965 en 1967. De archeoloog Raymond Kapps, verantwoordelijk voor de werken, heeft deze blokken steen gedateerd in het einde van de tweede eeuw na Christus.
Wetenschappers, gebaseerd op DNA-onderzoek, daarentegen beweren dat de César een natuurlijke kruising is tussen Pinot Noir en Argant.